Kaviár - nem más mint a vízi állatok által lerakott tojások nagy mennyiségben. Leggyakrabban ezt a kifejezést használják a halak és néhány kétéltűekkel kapcsolatosan.
Első pillantásra a "tojás lerakás" arra utal, hogy a halak nem nagyon szeretik a gyermekeit és felelőtlenül zajlik a szaporodás. De éppen ellenkezőleg, halak körültekintően válasszák ki a helyet a tojások lerakására. Például, lazacok csak kristálytiszta és meleg édesvízi folyókat válasszák, ahol maguk is születtek.
Négy fajta kaviárt lehet megkülönbözeteni:
1. Fekete kaviár - tokfélék kaviár(osetra, beluga, tokfélék);
2. Vörös kaviár és lazac ikra, főleg távol-keleti halak (lazac, keta, nerka, és más);
3. Rózsaszínű kaviár (fehérhal, Pollock);
4. Apró kaviár (csuka, süllő, bodorka, márna, csíkos Mullet).
A kaviárok sokszínűségéről egy csomót lehet beszélni, de különös figyelmet a blog keretében csak a vörös kaviárra szeretnék fordítani.